zaterdag 10 maart 2012

Het rijke eten van India

India is een land vol culturen, talen, religies en leefstijlen. Het land bestaat uit 19 streken die allemaal een eigen cultuur en gerechten hebben. In de Indiase keuken wordt vooral gebruik gemaakt van rijst, granen, specerijen en verse kruiden. De mensen eten niet, zoals wij dat kennen, drie keer per dag. Het is gebruikelijk om veel verschillende kleine gerechten op tafel te zetten en hiervan te eten. Als je door de straten van India loopt zie je overal marktkraampjes waar je kleine hapjes kunt kopen.

Een typisch Indiaas gerecht is de curry. De curry wordt vaak geserveerd met rijst en een salade of met brood. De curry kun je vaak in 3 verschillende soorten krijgen: mild, medium en hot. Dit heeft te maken met de scherptes van de currysaus. De currysaus heeft meestal een rode kleur. Dit komt door toevoeging van rode pepers aan de saus. En dan geldt over het algemeen: hoe roder, hoe heter. Ik kan uit ervaring vertellen dat de milde variant al heet genoeg is. Indiaas eten is vaak al scherper dan Nederlands eten, dit komt door de toevoeging van de specerijen en kruiden.



Wat ook erg leuk is om te bestellen in India is de thali. Je krijgt dan een stalen of aluminium bord waarop verschillende schaaltjes komen te staan. De gerechten in deze schaaltjes variëren van de groenten tot de yoghurt als toetje. Haal deze thali bij één van de vele marktkraampjes, waar India rijk aan is.





Geschreven door: Yvette Bossink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten